Hoe snel gaat mijn conditie achteruit als ik stop met hardlopen?

Vooral blijven doorgaan

Hoe snel gaat mijn conditie achteruit als ik stop met hardlopen?

De vakantiestop kenden we al, de blessure-stop ook, net zoals de even-heel-druk-op-het-werk-stop en de gebrek-aan-motivatie-stop. En nu is er dus de Corona-stop. Allemaal redenen om voor kortere of langere tijd met hardlopen te stoppen. Veel mensen vragen zich af: kan dat zomaar? En wat zijn de gevolgen voor mijn met zoveel zweet en inspanning opgebouwde conditie? We vertellen je er in dit artikel over stoppen met trainen graag iets meer over.

Je bent echt niet meteen terug bij af als je een keer een training overslaat”

Een week niet trainen is vrijwel nooit een probleem

Natuurlijk ben je niet meteen terug bij af als je een keer of twee keer of drie keer een training overslaat. Een week niet trainen is in principe voor niemand een probleem. Sterker, bij goed getrainde lopers kan het zelfs een gunstig effect hebben. Het lichaam krijgt een keer de gelegenheid om volledig te herstellen en daardoor kunnen je prestaties verbeteren. Maar na twee weken begint iedereen de gevolgen te merken en gaat de conditie eerst langzaam, maar daarna steeds sneller achteruit. Dit is meetbaar in de VO2-max. Dit staat voor de maximale hoeveelheid zuurstof die iemand kan opnemen per minuut.

“Na 3 maanden ben je zomaar 6 tot 8 minuten langzamer op de 10 kilometer”

Hoe beter getraind hoe langzamer je conditie achteruit gaat

Hoe snel de conditie achteruit gaat verschilt per persoon. De vuistregel is dat hoe beter je getraind bent, hoe langzamer het gaat. Verder is het zo dat oudere mensen sneller spierkracht en conditie verliezen dan jongeren. Een beginnende hardloper is meestal na een week of 4 terug bij af. Ben je beter getraind dan kun je zelfs na 8 weken je vorm snel weer oppakken. Er zijn ook aanwijzingen dat een lange periode van veel trainen ‘spiergeheugen’ achterlaat. Dit zorgt ervoor dat je zelfs na een hele lange periode sneller weer conditie opbouwt. Uiteraard geldt in alle gevallen: als je weer gaat hardlopen, begin voorzichtig. Luister naar je lichaam. Je merkt snel genoeg hoe je conditie ervoor staat en hoe hard je kunt trainen.

“Zo’n parcoursje van de woonkamer naar de slaapkamer en terug helpt wel”

Beter iets dan niets

Misschien kijk je met verbazing naar filmpjes van mensen die tijdens de lockdown hardlopen op hun balkon of een parcoursje hebben uitgezet van de woonkamer naar de slaapkamer en terug. Het lijkt misschien een beetje gek, maar het werkt wel. Er is namelijk één groot verschil in achteruitgang van conditie tussen mensen die helemaal stoppen met trainen en mensen die nog wel iets doen. Uit onderzoek blijkt dat mensen die nog maar 20% van hun normale training verrichten, tot 50% minder conditie verliezen. Dus blijf tijdens de lockdown doortrainen. Al is het maar een keer per week. En mogen we straks weer op vakantie? Neem je hardloopschoenen mee. Ren eens een stukje langs het strand. Ontdek ’s ochtends vroeg de stad in rustig hardlooptempo. Of wandel een berg op.

Houd dat vast!

Het gevaar is natuurlijk wel dat je door trainingen over te slaan je routine doorbreekt. Hardlopen is makkelijker vol te houden als het onderdeel is van je dagelijks leven. Als je op vaste tijden traint. En als die trainingen passen binnen je activiteiten van de week. Sla je een paar keer over, dan denk je een volgende keer sneller dat je nog wel een training kan missen. En voor je het weet geldt alles als een excuus om niet van de bank te hoeven komen. Een beetje regen, je favoriete serie, een etentje met vrienden of een lichte hoofdpijn.

Wij houden je graag gemotiveerd

HA is er voor jou. Ook nu we niet samen kunnen trainen. Ben je op zoek naar geschikte oefeningen die je thuis kunt doen? Wil je tips over hardlopen in je eentje? Of kan je wel een peptalk gebruiken? Neem dan gerust contact op.

 

Auteur
door We Run The City
logo

Hardlopen met een groep heeft mij net dat duwtje gegeven

Eline: "Na 500 meter hardlopen was ik al buiten adem of moest ik tussen het hardlopen door pauzes nemen.. Nu loop ik aan één stuk 30 minuten zonder te stoppen!"

Loopanalyse

Een loopanalyse is een uitstekende manier om efficiënter te leren hardlopen.

Hardlopen met je Stadspas

In het najaar hebben we weer speciale aanbiedingen voor Amsterdammers met een stadspas!