Go to Top

Leonie met Hardloopschoenen naar Kreta

Met hardloopschoen op vakantie naar Kreta

Een interview met Leonie uit Utrecht.

Leonie (53) uit Utrecht is deze zomer met haar hardloopschoenen op vakantie geweest in Kreta, Griekenland.

We zitten schuin tegenover elkaar in haar tuin in Lunetten met op de achtergrond het geluid van een kabbelende vijver.

Voor zich, heeft Leonie haar hardloopschoenen liggen. Grijze stevige Asics, met naar boven toe krommende teenpunten en een gesleten zool. Ze hebben zo te zien veel meegemaakt.

 

Leonie over haar schoenen:

‘Deze flap heeft een soort hoera, zie je dat? Zo voel ik mij ook! Na 6 jaar heb ik de smaak weer helemaal te pakken met hardlopen!’ zegt ze opverend en met een sprankeling in haar ogen.

‘Toen liep ik voor het laatst in Amelisweerd en zijn deze schoenen vervolgens héél erg lang in de kast verdwenen. Helaas het gevolg van een blessure. Na 6 jaar, waarin ik mijn eetpatroon heb aangepast en 17 kg lichter werd, begon het hardlopen weer te kriebelen. Een flyer van Hardlopen Utrecht in mijn brievenbus heeft de knop doen omzetten en heb ik mij aangemeld voor de beginnerscursus met als doel weer conditie op te bouwen.’

‘… En Aaah wat werd ik toch blij van het hardlopen!!’ Tegenwoordig ren ik al genietend door de parken van Lunetten heen, neem ik een rondje Plas Laagraven en kom ik zelfs weer in Amelisweerd.

‘Tegenwoordig ga ik in de ochtend om 07.00, voordat ik naar mijn werk ga, een rondje hardlopen. Wel steeds met een dag herstel hoor!’

 

Je bent dit jaar naar Griekenland, Kreta geweest.

‘Klopt en ik had mijn hardloopschoenen meegenomen.’

‘Ik had de beginnerscursus bij Judith gevolgd en was vervolgens doorgestroomd naar de halfgevorderdengroep. Ik wilde mijn hardloopschoenen mee op vakantie omdat ik er blij van wordt maar ook om geen routine te doorbreken. Dit omdat ik in september lekker door wil gaan met de halfgevorderden cursus in Utrecht.’

 

Had je een plan gemaakt voordat je op vakantie ging?

‘Ja, ik ging voor 1 week weg en ik had me voorgenomen om 3x in de week te gaan hardlopen met 1 dag herstel ertussen.’

 

En?

‘Dat is gelukt en vond het knap van mezelf! Ik heb mij er zelfs over verbaasd omdat ik mezelf nooit in zo’n sportieve rol had gezien.’

 

Hoe ging het lopen in Griekenland?

‘Ik had voor de vakantie in hartslagzones getraind dus hield dit ook aan in Kreta. Kreta heeft een berg- en heuvellandschap waar je rekening mee moet houden. Wanneer ik een heuvel afging liep ik in rustig tempo 2. De heuvel op is een stuk zwaarder en is het moeilijker om een tempo vast te houden. Ik merkte dat ik daar wel eens over mijn grens ging en dan besloot ik te gaan wandelen. Een goede training is het zeker!’

‘Vergeet niet dat de temperaturen in Kreta in de ochtend al zo rond de 26 graden beginnen. Daar moet je ook rekening mee houden en maakt het nemen van een heuvel des te uitdagender. Ik liep daarom ook altijd in de ochtend.’

 

Had je een favoriete route?

‘De mooiste route was er een eentje die om 7:00 u startte, over een verharde weg door een dorpje heen. Het is dan nog heel rustig met fluitende vogels om je heen. Langzaam zie je het dorpje uit zijn slaap ontwaken. De bakker die zijn broodjes bakt en je neus vult met zoetige geuren. De kruidenier die zijn waren buiten uitstalt en kleur brengt in de straat. De oude Griekse mannen die voor het café hun vaste plek weer innemen en met een kop Griekse koffie het dorp gadeslaan… Daar heb ik fijne herinneringen aan.’

 

Had je door het hardlopen ook meer contact met de bevolking?

‘Nee, ik liep gewoon. Lekker in de ochtend… dan val je niet zo op’, zegt ze met een lach, ‘dan is het ook nog niet zo warm.’

‘Ik heb nauwelijks andere lopers gezien. Zo nu en dan zag ik er eentje lopen vanuit mijn balkon. Als ik liep was ik eigenlijk de enige: Zo STOER!!!’

 

At je nog een speciaal hardloop-ontbijt ?

‘Als ontbijt nam ik een Griekse Skyr yoghurt met een schepje eiwitpoeder. Dat vind ik heerlijk!!’

 

Wat is je conclusie?

‘Ik ben heel trots op mezelf dat ik mijn doel van 3x hardlopen tijdens de vakantie heb verwezenlijkt. Ik ben met een heel tevreden gevoel teruggekomen naar Nederland.’

‘Ik kan echt iedereen aanraden zijn hardloopschoenen mee te nemen op vakantie. Een rondje hardlopen is een mooie manier om het plaatselijke leven en landschap op een authentieke manier in te ademen.’

‘Het helpt wel om van tevoren een hardloopdoel te hebben. Dan ga je toch wat makkelijker van start denk ik.’

 

auteur

Kirsten de Meijer

Kirsten heeft als trainster bij Hardlopen Utrecht gewerkt en schrijft nu stukjes over hardlopen voor onze nieuwsbrieven en blog.

Reacties zijn gesloten.