Go to Top

Marathon nul km/uur

Weer ga ik mijn hardlooptraining missen. Naast mijn overkoepelende excuus heb ik nu ook dat mijn conditie zo slecht is, dat ik die moet zien te beteren voor ik weer op een training durf te verschijnen.
Trainen om fit te zijn voor de training. Het doet me denken aan mijn oma die het huis ging schoonmaken voordat de schoonmaakster kwam.

Het overkoepelkroonende excuus is deze maand dat ik meedoe aan een marathon. Het is een schrijfmarathon. Vijftigduizend woorden in een maand moet ik tikken. Dat is ongeveer de lengte van een roman. Daarvoor moet ik per dag gemiddeld 1667 woorden produceren. Dat zijn vier van deze columns op één dag en dat moet je dan dertig dagen lang volhouden.

Bij elke mijlpaal die je in een schrijfmarathon slaat, gaat je conditie achteruit. Het enige dat telt is het woordaantal. Vanaf het begin van deze column tot hier zijn dat er honderd zevenenveertig.
Ik ben met mijn bureaustoel aan het vergroeien. Als er iets is dat ik nodig heb, is het wel beweging, maar mijn gympen mogen allang blij zijn als ik ze aantrek om de hond uit te laten en die stakker mag zijn zegeningen ook tellen.

De trainer heeft het zo door als je twee weken niet getraind hebt. Willekeurige voorbijgangers trouwens ook. Het kan niemand ontgaan als je een dikke dertig meter achter de rest van het loopgroepje aan komt sukkelen met een opgeblazen rood hoofd, piepende adem en ongecontroleerd malende armen.
Als je de vierhonderd meter om de vijver in minder dan acht km per uur doet, gaat de trainer je indringend aankijken. Met die blik geeft hij je een inkijk in je dichtslibbende aderen en een vooruitblik op een lichaam dat lang voor zijn tijd zal verouderen.

Mijn oma heb ik nooit zien hardlopen. Dames renden niet, vond ze.

Zo meteen zal ik stiekem gaan trainen en volgende week doe ik weer mee. Het schoonmaken van het huis kan ik nog wel even voor mij uitschuiven.

20151114_205330

auteur

carolinetrujillo-crop

Carolina Trujillo (foto Lona Aalders),  

Trujillo schreef vier romans, won diverse literaire prijzen. Ze stond op de shortlist van de Ako literatuurprijs en de longlist van de Libris. Ze begon met hardlopen bij David en schreef ze zich twee keer in voor de Letterenloop maar liep hem nooit.
www.trujillo.nl

De Illustratie is van Judy van Blaricon

 

Reacties zijn gesloten.